Header graphic Modelrockets.NL - Launch Group Logo Header graphic Modelrockets.NL - Launch Group

Run for the Moon

(26-01-2021)
Drie partijen dingen mee om de eerste maanlanding te verzorgen en de maanlander daarvoor te bouwen:
• Dynetics (Leidos-Lockheed Martin IT)
• SpaceX
• National Team (Blue Origin, Lockheed Martin, Northrop Grumman en Draper)

Deze bedrijven moeten flink aan de bak, gegeven het feit dat NASA twee astronauten wil landen in de buurt van de maan's zuid pool, in 2024.
SpaceX heeft als laatste nog net ingeschreven. Algemeen wordt ingeschat dat ze geen kans maken op toewijzing.UPDATE (28-04-2021):
NASA heeft SpaceX gekozen als enige partij (op dit moment) om een maanlander te ontwikkelen voor de eerstvolgende maanlanding, met astronauten. Dit zou ergens in 2024 plaats moeten vinden.
NASA stelt daarvoor 2,9 miljard dollar beschikbaar.

SpaceX gaat daarvoor een aangepaste versie van de nu in ontwikkeling zijnde Starship gebruiken.
De zonnepanelen zijn lager gezet. Op het vlakkere deel (was eerst de volledige neus).
De 9 Draco landingsmotoren zijn vervangen door meerdere (24?) kleinere motoren.
Ook lijken de landingspoten groter (naar buiten uitklappend) dan op initiƫle ontwerpen.


De Dynetics lander heeft overgewicht en zou niet eens kunnen landen met betrekking tot de beschikbare motorkracht (daar heeft iemand zitten slapen...!). De kosten van deze lander zijn verhoogd en als hoogste uit de bus gekomen. Het meenemen van lading zou in dit geval niet kunnen...

De National Team lander is goedkoper geworden, was eerst de duurste mogelijkheid, maar de inschrijving voldeed niet aan de regels (vooruitbetaling vereist voor delen ervan) en er waren wat andere zaken, zoals een 6-voudig communicatiesysteem (verschillend), wat niet echt punten scoorde en een lading van 850Kg (precies de eis...).

SpaceX was veruit de goedkoopste partij (beperkt NASA budget), neemt de helft van de ontwikkelingskosten voor zijn rekening (investering in eigen technologie), heeft in de voorgestelde versie twee luchtsluizen, en kan een enorme vracht meenemen: 100 ton!
Een nieuwe technologie, cryogenic rocket liquids tanken, in een lage baan om de aarde moet nog wel even bedacht en gepraktiseerd worden. De lander natuurlijk ook, maar SpaceX is al druk bezig met het daadwerkelijk testen en bouwen van Starships in Boca Chica, Texas, USA.

Van de andere partijen bestaan er slechts mockups (testmodellen) van de landers in een fabriekshal.