Header graphic Modelrockets.NL - Launch Group Logo Header graphic Modelrockets.NL - Launch Group

Eenvoudige rompbuizen zelf maken

Terug
De eenvoudigste manier om zelf je rompbuizen te maken is het rollen van een aantal lagen papier om een mal. Als mal kun je een pvc buis gebruiken welke je per meter bij een 'Doe het Zelf' winkel kunt kopen. Voor een Tilly-1A kun je bijvoorbeeld een pvc buis aanschaffen van 50mm. doorsnede. Neem dan een dikwandige buis, die is extra stevig.
Zorg ervoor dat de mal zo glad mogelijk is, zonder uitsteeksels of stroeve plekken. Je kunt hiervoor fijn schuurpapier gebruiken (korrel 600-800). Vóór het aanbrengen van het papier kun je de mal inwrijven met talkpoeder. Daarvan wordt de mal mooi glad.

Hoe ga je nu te werk?

Neem je vel papier enkele centimeters langer(breder) dan de buis die je wilt hebben. Dan hoef je namelijk de uiteinden niet in te smeren met lijm en voorkom je vastplakken aan de mal. Als je buis klaar is, kun je de niet verlijmde uiteinden eraf snijden. Rol je papier één keer om de buis en teken op het papier af vanaf welke punten het papier voor de tweede keer rond je buis komt. Een cm. verder dan deze lijn smeer je het papier DUN in met verdunde houtlijm of met verdunde behanglijm. De eerste laag moet je uiteraard niet insmeren anders lijm je je papier aan je mal vast. Gebruik voor het insmeren een zelfgemaakt lijm-'kammetje'. Gebruik hiervoor een stukje recht afgesneden karton of plastic. Het gele gedeelte is het gedeelte dat je met lijm in moet smeren.

Wikkel het vel papier strak om de mal. Als de lijm iets opkropt als je gaat rollen dan is dat een goed teken. Dit moet niet te veel zijn, maar een kleine rups lijm (enkele mm.) die bij het rollen van de buis vooruit loopt geeft meestal een goede verlijming. Probeer te voorkomen dat er luchtblazen ontstaan. Dit geeft zwakke plekken op je rompbuis. Een laag of 3 á 4 van 80 grams papier is voldoende voor een stevige buis. Meet dit van tevoren af. Als het vel om de buis is gelijmd kun je deze omwikkelen met een stuk (rek)verband om overal een gelijkmatige druk op het papier uit te oefenen. In dat geval wordt de kans op luchtblazen sterk verminderd.

Laat de buis een halve dag drogen voordat je deze van de mal haalt. Bij het van de mal schuiven kan dit erg stroef gaan. Hoe harder je in de buis knijpt om deze eraf te schuiven, des te moelijker het vaak gaat. Een mogelijkheid is om de buis te laten krimpen door deze af te koelen met een aantal ijsblokjes erin en deze heen en weer re schudden. Als je een grote diepvries tot je beschikking hebt dan kun je de buis daar ook een tijdje in leggen. Het PVC krimpt meer dan het papier en de mal kan er dan makkelijk uitgeschoven worden. Als de buis uiteindelijk klaar is, is het normaal dat je de buis een beetje kunt indrukken met je vingers. Hij moet dan wel weer terugveren natuurlijk! Het moet een mooi 'flexibel' kokertje zijn met veerkracht.

Succes!